مدیریت کارآمد استفاده از داراییها باعث شده تا بانک سینا در جاده یک طرفه سودآوری با سرعت حرکت کند.
به گزارش نوادنویس به نقل از پول نیوز، برای آنکه یک موسسه، شرکت، بنگاه اقتصادی و… مورد ارزیابی قرار گیرد، باید عملکرد آن در مدت مشخص بررسی شود و نتیجه این بررسی در قالب بیلان سالانه در معرض اذهان جامعه مخاطب قرار گیرد. به غیر از برخی موسسات که عملکرد آنها با گزینههای دیگری تعیین میشود، در بیشتر موارد عملکردها سرمایه محور است. بدین معنا که سرمایه بکار رفته ملاک شکل گیری و سود ناشی از این سرمایه، ملاک عملکرد است.
نقش آفرینی بانک در اقتصاد
یکی از بنگاههای اقتصادی که تاثیرات بسزایی در اقتصاد دارد، بانک است. بانک مرکز اقتصادی است که مورد اعتماد مردم قرار دارد. مردم پولهایشان را در بانک میسپارند و بانک متناسب با اعداد تعیین شده، به آنها سود میدهد. اما بانک با این نقدینگی اقدام به پرداخت تسهیلات و سرمایه گذاری میکند تا هم هزینههای جاری خود را تامین کند و هم رشد بانک را رقم بزند.
سابقه بد موسسات مالی
از آنجا که مردم سابقه خوبی از موسسات پولی و مالی ندارند، اعتماد به بانک در رتبه بالایی قرار دارد، اما صدور مجوز بی حساب و کتاب برای راه اندازی بانک، آنچنان آشفته بازاری را رقم زد که مدیریت نظام بانکی تصمیم به انحلال و ادغام برخی بانکها کرد تا نظارت بر عملکرد بانکها با دقت بیشتری صورت پذیرد. اما بانکهایی که به حیات خود ادامه دادند، نزد مردم اعتبار ویژهای دارند، زیرا مردم بدین باور رسیده اند که این بانکها شفاف، سالم و بی نقص هستند که مدیریت نظام بانکی حکم به بقای آنها داده است.
پشتوان سالم بنیاد
بانک سینا پشتوانه بنیاد مستضعفان را در کارنامه خود دارد. از آنجا که بنیاد مستضعفان پیشینه سالمی در کارنامه خود دارد و گردش مالی آن بسیار است، نیاز به داشتن مرکز مالی در آن بشدت احساس میشد، به همین اقدام به ایجاد موسسه مالی و اعتباری بنیاد کرد. این موسسه مالی از محل داراییهای بنیاد در سال ۱۳۶۴ شروع به فعالیت کرد که بدلیل گستردگی عملکرد بنیاد و رفع اثر نگرانی مردم از موسسات مالی و اعتباری، در سال ۱۳۸۶ به بانک سینا تغییر نام داد و از سال ۱۳۸۷ با مجوز بانک مرکزی فعالیت خود را به صورت رسمی آغاز کرد.
مدیریت تاثیرگذار
از همان زمان بانک سینا همسو با سیاستهای نظام جمهوری اسلامی، در مسیر درست با قدرت گام برداشت و، چون مدیریت این بانک آن زیر نظر بنیاد مستضعفان انجام میشود و حکم مدیریت بنیاد را مقام معظم رهبری صادر میکنند، بنیاد و تمامی زیرمجموعههای آن سالم و بی نقص انجام وظیفه میکنند. در نتیجه شاهد ایجاد ارزش افزوده مستمر در بنیاد و زیرمجموعههای آن از جمله بانک سینا هستیم.
بازده رو به رشد
کارنامه عملکرد ششماه نخست بانک سینا در ۱۴۰۲ از رشد قابل توجه بازده عملیات مالی و سرمایهگذاری آن حکایت دارد. صورتهای مالی نیمه نخست امسال بانک سینا، شرایط مطلوبی از عملکرد این بانک را روایت میکند و این نوید را میدهد که تا پایان سال جاری، این بانک در جایگاه بانکهای برتر کشور از منظر شاخصهای کلیدی بانکداری قرار بگیرد.
رشد استفاده از دارایی
یکی از مهمترین مباحث، نسبت بازده داراییها (ROA) است که این نسبت از تقسیم سود خالص به متوسط مجموع داراییها محاسبه میشود. این نسبت، خالص درآمدی را که از بکار بردن کل داراییهای بانک ایجاد میشود، ارزیابی کرده و نشاندهنده مدیریت کارآمد در رابطه با استفاده از داراییها در جهت تولید سود است. روند دورههای اخیر این نسبت در بانک سینا، افزایشی و در سطح «خوب» است. این نسبت از تقسیم سود خالص به متوسط سرمایه به دست میآید. نسبت سرمایه، میزان کارایی یک شرکت در خلق سود خالص برای سهامداران را بررسی میکند. در واقع این نسبت بیان میکند که بنگاه اقتصادی به ازای هر یک واحد سرمایه، به چه میزان سود خالص برای سهامداران رسیده است.
رشد بازده سرمایه
مهمترین نکتهای که در بحث سرمایه گذاری مشخص میشود، مقایسه سرمایه گذاری با سود است. اینکه یک مجموعه سود دهد، کافی نیست، بلکه باید سود با میزان سرمایه همخوانی داشته باشد. اما نسبت بازده سرمایه بانک سینا که در سال ۱۴۰۰ حدود ۲۹ درصد محاسبه شده بود، در نیمه نخست سال جاری به رقمی حدود ۷۳ درصد رسیده است. این نسبت از تقسیم سود خالص به متوسط حقوق صاحبان سهام به دست میآید. با استفاده از این نسبت، سود بانک در ازای هر یک ریال حقوق صاحبان سهام محاسبه میشود.
سود در جیب سهامداران
از آنجا که موسسات مالی باید پاسخگوی سهامداران باشند، چنانچه عملکرد مناسبی نداشته باشند، فریاد سهامداران در مجمع به آسمان بلند میشود. در مورد بانک سینا نیز سپردههای بلندمدت و کوتاه مدت مشتریان، زمانی موجب افزایش ثروت سهامداران میشوند که نرخ بازده سرمایهگذاری از نرخ بهره سپردهها بیشتر باشد. در این صورت، مازاد نرخ بازده به سهامداران شرکت تعلق میگیرد، اما اگر نرخ بازده از نرخ هزینه بهره کمتر باشد، نرخ بازده حقوق صاحبان سهام کاهش مییابد. این نسبت در بانک سینا با یک روند صعودی، اکنون به عدد ۳۵٫۸ درصد رسیده است.